Pivo je skoro tak staré ako ľudstvo samo. Zo začiatku by ste však tento nápoj určite nepoznali. V období starých sumerov bolo pivo kalné a ani jeho chuť by vám ten zlatistý mok, ktorý poznáme teraz, nebola povedomá.
V staroveku sa napríklad experimentovalo s pridávaním rôznych byliniek a ovocia. V už v tom veku sa dbalo na kvalitu, veď v časoch babylonskej ríše topili zlých pivovarníkov v ich pive pochybnej kvality.
Pivo, vyrábané rôznym spôsobom a rôznych chutí, postupne ďalej putovalo históriou až do obdobia 16. storočia, kedy bol vydaný tzv. Bavorský zákon, ktorý určil, že pivo sa smie vyrábať len z troch určených surovín a to vody chmeľu a jačmeňa.
Vzniklo pivo plzenského typu, teda ležiak. Kvalita vyrábaných pív však bola značne premenlivá.V roku 1838 v Plzni sa však všetko zmenilo. 36 sudov pochybnej kvality bolo vyliatych pred Plzenskou radnicou. Týmto sa plzenskí majstri sládkovia zaviazali, že budú vyrábať len kvalitný produkt.
Rok 1842 je zapísaný zlatým písmom v dejinách pivovarníctva, keď 5. októbra majster sládek Jozef Groll uvaril prvú várka plzenského piva, ako ho poznáme dnes. Prvý krát sa pivo servírovalo na Sveto-martinských slávnostiach na plzenskom námestí. Postupom času, si pivo Pilsner Urquell získava viac a viac milovníkov tohto zlatistého moku nie len v Českej republike, ale aj na Slovensku, v celej Európe a na Celom svete.
Právom sa považuje za jeden z najsilnejších exportných artiklov Českej republiky.
Mnohí ľudia sa pýtajú prečo tomu vlastne tak je. Prečo je Pilsner Urquell najlepší a najpredávanejší ležiak na svete.
Všetko to začína už základnými ingredienciami, ktoré sú voda, chmeľ a jačmeň. Voda, využitá pri výrobe, je vždy len mäkká voda plzenských studní. Chmeľ, korenie piva, ktorý sa pri výrobe používa, je "Žaltecký Červeňák", najkvalitnejší chmeľ na svete. Niektoré pivovary používajú tento chmeľ ako prímes do ich zmesi chmeľov,pretože je drahý. Ale žiadny, okrem Pilsner Urquell nepoužíva len tento unikátny druh a žiadny iný. Plzenský pivovar si ako jeden z mála pivovarov na svete pestuje svoj vlastný jačmeň, ktorý využíva len na výrobu piva Pilsner Urquell.
Unikátny je aj spôsob výroby. Pri varení sa využíva trojitý spôsob rmutovania. Znamená, že zo sladového šrotu zmiešaného s vodou sa odoberie jedna tretina a tá sa zohrieva na presne stanovenú teplotu a potom sa vráti naspäť do vystieracej kade. Pri procese rmutovania sa z jačmenného sladu extrahujú cukry, ktoré sa neskôr premenia za pomoci kvasiniek na alkohol. Veľká väčšina pivovarníckych spoločností tento proces opakuje 1 krát, niektoré 2 krát ale len Plzenský Prazdroj 3 krát.
Ďalším unikátom je takzvaný priamy ohrev rmutovacej kade. Na ohrievanie sa používajú priame plynové horáky, ktoré spôsobujú akési priháranie zmesi na dne kade, čo zaručuje jednu zo špecifických vlastností chute piva Pilsner Urquell.
Pri premene cukrov obsiahnutých v slade sú potrebné v každom prípade kvasinky. Pilsner Urquell je jediný pivovar na svete, ktorý na tento proces využíva svoje vlastné, špeciálne šľachtené, kvasinky Pilsner H. Jedná sa o kvasinky spodného kvasenia, ako pri každom pive ležiakového typu.
V poslednej fáze výroby piva, teda zrení piva v ležiakových tankoch vzniká to pravé nefalšované pivo ktoré všetci poznáme. S pribúdaním objednávok z celého sveta bolo pre spoločnosť nemožné, aby všetko pivo produkované v pivovare zrelo v pôvodných dubových sudoch. Za účelom udržania tradície a kvality piva sa vymyslelo takzvané paralelné zretie piva a teda, že časť vyrobeného piva sa odoberie a necháva zrieť v dubových sudoch, ako kedysi a degustačnými skúškami sa porovnáva s pivom z ležiakových tankov, ktoré samozrejme musí dosahovať rovnakú kvalitu.
Mnoho ľudí je toho názoru, že tak ako sa môže vyrábať napr. Kozel v Šarišskom pivovare, môže sa vyrábať aj Pilsner Urquell kdekoľvek. Opak je však pravdou. Pilsner Urquell má na celom svete len 3 pivovary, ktoré môžu plzenské pivo vyrábať. Dva z toho, jeden v Rusku a jeden v Polsku sú určené výhradne pre domácu spotrebu a teda jediný pivovar určený na export je ten pôvodný a originálny priamo v Plzni. Skeptici môžu oponovať, že ako je možné, že relatívne malé mesto akým Plzeň je, môže vyprodukovať toľko piva aby uspokojilo dopyt. Pravda je však taká, že plzenský pivovar je vyťažený len na polovicu, výrobne a aj skladovo a materiálovo.
Každý milovník piva Pilsner Urquell sníva o tom, aby si aspoň raz v živote mohol vychutnať nepasterizované pivo priamo z tanku v ležiackej pivnici plzenského pivovaru. Väčšina spotrebiteľov však doteraz nemala príležitosť také pivo ochutnať.Pilsner Urquell prináša všetkým milovníkom kvalitného piva možnosť vychutnať si pivo, ktoré je podobné pivu z ležiackej pivnice pivovaru, a to vďaka jedinečnej technológii čapovania piva – tzv. pivným tankom.
Pri tankovej technológii sa pivo Pilsner Urquell nečapuje z klasických sudov, ale z väčších, originálnych nerezových tankov s objemom 5 alebo 10 hl. Nepasterizované pivo dovezené z plzenského pivovaru v tepelne izolovanej cisterne sa stáča do nepriepustného sterilného vaku, ktorý je vo vnútri tanku. Tomuto systému sa odborne hovorí „bag-in-box“. Zlatý mok sa čapuje tlačením vzduchu na vak. Je nepasterizované a pritom dokonale chránené, preto je čerstvé a zachováva si svoje pôvodné vlastnosti.Je celý čas uchovávané pri rovnakej teplote, takto sa dostáva konzumentovi pivo správne vychladené na teplotu 7°C.Je z tanku čapované tlačením vzduchu na vak, takto sa pivo nedostáva do kontaktu so vzdušným kyslíkom, zároveň je štandardne nasýtené s CO2, čo zaručí jeho optimálnu rezkosť.Vďaka tankovej technológii sa dokáže plne prejaviť osviežujúci charakter piva a to ešte viac umocňuje nenapodobiteľnú chuť Pilsner Urquell.
Tankové pivo Pilsner Urquell sa v cisternách dostáva z plzenského pivovaru priamo k zákazníkovi. Špeciálne upravené cisterny zaručujú maximálnu hygienu a zároveň uchovávajú pivo v chlade pri konštantnej teplote. Následne sa pivo stáča do tankov v prevádzke rýchlo a hygienicky.
V prevádzke je pivo uložené v nerezovom tanku s objemom 10 alebo 5hl, vo vnútri ktorého je tzv. pivný vak. Pivný vak je vyrobený zo špeciálnej potravinárskej fólie, ktorá je chemicky inertná a odoláva tlakom. Fólia navyše zabraňuje prieniku kyslíka dovnútra vaku a úniku CO2 von z vaku. Pivný vak je len na jedno použitie. Pivo je v pivom vaku chránené a nie je v priamom kontakte so samotným tankom.
Z tanku je pivo vytláčané vzduchom, ktorý je kompresorom vháňaný medzi vak a stenu tanku. Pivo sa takto nedostáva do priameho kontaktu so vzduchom ani žiadnymi plynmi, preto si zachováva pôvodné ideálne sýtenie priamo z výroby. Nemôže sa stať, aby bolo presýtené, alebo zvetralé.